четвъртък, 31 юли 2008 г.

СЪЧЕТАНИЕТО ХОДЕНЕ - ХРАНЕНЕ


Ако искате да свалите няколко килограма, редовните разходки със сигурност са едно от най - правилните решения.
Ходенето може би е най-естествената и достъпна тренировка за всяка възраст.Няма да ви се налага тепърва да усвоявате нови двежения и ще намалите до минимум натоварването на ставите и сърцето. Разбира се , за да имате ефект от ходенето - трябва да го приемете като спортно занимание, а не като някаква разходка. Добре е да помислите за подходящи дрехи и спортни обувки, за да се движите свободно без опастност да навехнете глезен или да се нараните по друг начин. За да не ви е скучно, намерете си съмишленик. Добре е да се придържате и към програма, с която да се подготвите и постепенно да увеличите натоварването, за да ускорите метаболизма и да свалите килограми. Колкото и време да отделите , за да ходете пеша , едно от условията да сте здрави, енергечни и с хубава фигура, разбира се, е и разумното хранене.
Много често най-вече жените са склонни да се откажат напълно от някое от храненията. Но всъщност колкото по-често се храните, толкова по- добре(оптималният прием е през 2-3 часа). Основното е да си създадете навик да хапвате около 5-6 пъти през деня, но да не прекалявате с количеството. По този начин отдалечавате един от най-големите врагове на здравето и стройната фигура - преяждането.
Известен факт е, че, когато заситите предоволно глада си, зареждате организма си с голямо количество мазнини, протеини и въглехидрати - много повече от моментните му нужди. И тялото си ги складира в "депата за мазнинки".
Още по-наложително е да се храните често и умерено от здравословна гледна точка, защото така намалявате риска от бързото покачване на триглицеридите ( вид липиди, които причиняват сърдечни проблеми ) в кръвта. Тези вредни мазнини се увеличават многократно след преяждане. Когато си хапвате през 2-3 часа, предотвратявате рязкото спадане на нивото на кръвната захар. Ако тя намалее под нормалното , освен че това може да предизвика главоболие и раздразнителност, се увеличава и апетитът за нещо сладичко.
И още една хитринка : когато се храните , организмът гори енергия, за да смила и преработва веществата, които приемате. А това означава, че колкото по- често ядете, толкова повече калории ще горите за разграждането на храната.

Няма коментари:

Powered By Blogger