Не мийте яйцата , дори и да е мръсна черупката им - водата прамахва защитния им слой, който ги предпазва от достъпа на въздух.
Не дръжте яйцата близо до риба или други продукти с остра миризма. През порестата си черупка те поемат от чуждия мирис.
Ако желаете яйцата да придобият по- пикантен вкус, затворете ги в съд с подправки - копър, целина, лук, кълцан магданз, и ги оставете да престоят няколко дни. Сварени, те вече са приели от аромата на подправките.
За да разберете дали едно яйце е годно за употреба потопете го в съд с вода: прясното яйце стои на дъното, а разваленото изплува на повърхността.
Яйцата от патици и гъски не трябва да се консумират рохко сварени, а да се варят не по-малко от 15минути.
При варене на яйца на силен огън белтъкът става твърд , а жълтъкът остава по-мек. Обратно - на слаб огън жълтъкът се втърдява повече , а белтъкът остава по - мек.
Вместо да употребявате две яйца за сладкиша, както е по рецептата, поставете едно яйце и една пълна чаена лъжичка пресято нишесте
Няма коментари:
Публикуване на коментар