петък, 9 май 2008 г.

ЖЛЪЧНИ КАМЪНИ

Жлъчнокаменната болест(холелитиаза) е известна на човечеството от древността. Тя е доста често заболяване. За развитието на жлъчнакяменната болест роля играят следните фактори:нарушения в обмяната на веществата , застой на жльчката , инфекций , смущения в нервната система.Холестеринът играе голяма роля в човешкия организъм за пренасянето на мастните киселини.Той се отделя в значително количество посредством жлъчката. Ако се приема богата на холестерин храна , неговото ниво в кръвта се повишава и той се отделя в по-голямо количество с жлъчката, което създава условия за утаяването му и образуването на холестеринови камъни. Предразполагаща роля за образуване на жлъчни камъни играят затлъстяването, атеросклерозата, хипертонията, захарният диабет, подаграта, прекараният вирусен хепатит.
Хроничният застой на жлъчката в жлъчния мехур вследствие нарушена функция или притискане на жлъчните канали създава условия за образуване на жлъчни камъни.
Смущенията в централната и вегетативната нервна система оказват влияние върху функционирането на различните вътрешни органи , включително и на жлъчните пътища и жлъчния мехур.
От голямо значение за образуването на жлъчни камъни е обилното хранене и особено приемането на животински мазнини в големи количества.
Жлъчните камъни биват:
Холестеринови( най-често единични , меки)
Пигменти( многобройни , твърди(
Смесени ( съставени от холестерин, билирубин и калциеви соли-многобройни)
Холелитиазата протича под две форми:
Диспептично и коликообразно.Част от болните нямат никакви оплаквания и едва при рентгеново изследване се откриват камъни в жлъчния мехур.
Диспептичната форма се изразява в периодични нарушения на храносмилането.Апетитът обикновено е запазен , дори може да бъде повишен. Болните се оплакват от киселини, уригване, тежест в корема след нахранване. Понякога има тъпи или присвиващи болки в дясното подребрие, повръщане, диария.
Най-характерна форма на холелитиазата е жлъчната колика. Тя ема пристъпен характер. Обикновено болката се явява нощно време, 3-4 часа след нахранване. Предразполагащи моменти за жлъчна колика са преди всичко нарушения в правилното хранене, запек , диария, простуда, физически и психически напрежения.
Болката в началото е тъпа , но скоро става режеща и коликовидна. Локализира се в дясното подребрие и се разпространява към дясната плешка, дясното рамо, шията, дясната половина на кръста. Болката обикновено продължава 5-12 часа, но може да трае 1-2 и повече дни. Жлъчната колика се придружава от гадене, повръщане на храна и жлъчка. Тя често предизвиква разтрисане и висока температута до 40С, главоболие, обилно отделяне на урина.
Протичането на холелитиазата има хроничан ход.Могат да настъпят разнообразни усложнения:запушване на жлъчните канали от камък, поява на жълтеница. Опасно усложнение е пробивът на стената на жлъчния мехур. Понякога се появява възпаление на панкреаса(задстомашната жлеза).
Диетата по време на пристъпа ,а и след това е много важен момент в лечението на жлъчнокаменната болест.
След болковите пристъпи , за да се предотврати появата им наново , се налага да се вземат мерки и се спазва режим , определена диета, медикаментозни средства, лечебна физкултура.
Към профилактичните мерки се отнасят и предпазването от простуда, от психически и физически напрежения.

Няма коментари:

Powered By Blogger