сряда, 25 март 2009 г.

Пролетта и хемороидите

Хемороидите се "обострят", създават проблеми през два от сезоните на годината - Пролетта и Есента.Това са разширените венички в аналната област.Те биват вътрешни, външни и едновременно вътрешни и външни. Описват се като малки гроздовидни възелчета. Една от основните причини за появата на хемороидите е фамилната обусловеност. Също така хемороидите се получават и поради неподходящ хигиенен режим, на допуснати грешки в храненето и придобити вредни навици. Друга причина за появата на това страдание е запекът и заседналият начин на живот. Симптомите са парене, смъдене, болки /при прекаляване с неподходящи храни/, кървене. Хемороидите имат периоди на затихване и на обостряне.
През пролетта и есентта хемороидите са в период на обостряне и те изискват по това време на годината да се спазва определен хранителен и хигиенен режим.
Храненето не трябва да е безразборно и в големи количества. Трябва да се избягва късната вечеря, приемането на тлъсти, солени, лютиви, кисели, консервирани храни. Да се избягва сухата храна, тестените изделия, шоколада, кафето, алкохола, тютюнопушенето, газираните напитки. В хранителния режим широко да се включат плодовете и зеленчуците. Вредните навици , намалената физическа активност, продължителното седене в меки красла, вдигането на тежести провокират появата на хемороидите.
Много е важна профилактиката за предотвратяване на появата на хемороидите , а ако вече са се появили то лечението е комплексно - подходящо хранене, подходящ двигателен режим, локално лечение и при тежки случаи хирургическа интервенция.

Няма коментари:

Powered By Blogger