Четири са основните полезни съставки, които трябва да съдържа храната ни,за да е оптимално полезна за организма. За добро самучувствие и за нормално телесно тегло: цинк, желязо, магнезий и въглехидрати.
ЦИНК
Организмът се нуждае от 15 мг дневно.В много случаи това количество не се набавя поради приемане на консервирани и рафинирани храни.
Последствията най-често са отслабване на имунната система, лошо заздравяване на рани , възпаления по кожата.
ВЪГЛЕХИДРАТИ
Те са нужни за набавяне на енергия и мускулна сила.Особено полезни са за функцията на мозъка и нервната система.Така че 55% от храната трябва да се състои от въглехидрати.
Тъй като се приемат повече мазнини, този процент не се достига.
ЖЕЛЯЗО
Подпомага усвояването на кислирида от мозъка, мускулите и вътрешните органи.Ако липсва в храната настъпва, бързо изчерпване на силите, умора, слаба концентрация на вниманието и предразположение към заболявания.Жените имат намалено количество от елемента, желязо в кръвта по време на месечния цикъл.
МАГНЕЗИЙ
Предпазва от стрес, укрепва сърцето, абсолютно необходим е за здрави кости и зъби.
Най-добре е тези 4 полезни вещества за организма да се набавят чрез храната.
Няма коментари:
Публикуване на коментар