вторник, 9 септември 2008 г.

ШИПКАТА- ЦЯЛА АПТЕКА

Още от древността шипката се е смятала като най-ценното лекарствено средство , както в народната, така и в официалната медицина. Храстът на шипката е цяла аптека . Полезно е всичко: плодовете , семената , цветовете , листата, корените и младите филизи. Растението е богато на витамините :С,В,Р,К,Е. Съдържа още - каротин, , ябълкова и лимонова киселина, дъбилни вещедства, етерични масла. От макроелементите е богато на : калий, калций, желязо.
От микроелементите - мед, цинк, кобалт, селен. Шипката съдържа 10 пъти повече витамин С , отколкото в плодовете на касиса и 30 пъти повече , отколкото в лимоните.. Изсушените шипки са незаменими през зимата като укрепващо и поливитаминно средство, като 1-2 плода осигуряват дневната доза от витамин С.
Шипките могат да се сушат и цели. Много е полезно и трябва да стане правило вместо чай да се пие отвара от варени шипки.. А още по - полезна е витаминната напитка от равни части шипка и калина: 1 супена лъжица от сместта се залива с 2 чаени чаши вряща вода, 10 минути на бавен огън са вари и се оставя 4-5 часа да се запари. Прецежда се и се пие 2-3 пъти на ден. Тази напитка повишава жизнения тонус и подобрява настроението. Само след месец кожата на лицето става по - свежа и цветът й значително ще се подобри. Пресните и сухите плодове на шипката укрепват имунната система , стопират простудните и инфекциозните заболявания. При редовната употреба на шипки се засилва синтезирането на хормони и регенерацията на тъканите, т.е шипките подмладяват. Това чудодейно растение помага при заболявания на стомашно - чревния тракт, дихателните пътища, остри и хронични инфекции. Освен това те се препоръчват при заболявания на бъбреците, кожата и кръвта , а така също за профилактика на сърдечни заболявания.
Младите светлозелени филизи напролет могат да се ядат като зеленчук и да се добавят в салатата.
Листата съдържат аскорбинова киселина ೧೦೦ пъти повече от ябълките. Може да се слагат в компоти и да се прави от тях чай.
Листенцата на цветчетата съдържат ароматно етерично розово масло. От тях се варят лечебно сладко, ароматична вода и вино.
От корените на растението се приготвя настойка с водка, която помага за нормализиране на обмяната на веществата, лекува възпаления на ставите.
ПОЛЕЗНО
Хроничният гастрит често се проявява с подуване на стомаха, куркане, болки. Ще помогне сиропът от шипки, но трябва да се вема в съчетание с копърова вода или със закуска, в която участва копър, магданоз, целинаМоже да разтворите и супена лъжица мед в чаша шипкова отвара. Приема се три пъти на ден ೧,೫-೨ часа преди ядене.

Няма коментари:

Powered By Blogger