Родината на бялата тиква е Южноамериканският
континент - Перу, Чили, Боливия. Като културна
форма е позната отпреди около 5000 години - в Перу са я отглеждали още преди царевицата. До
откриването на Америка от Христофор Колумб бялата тиква е била известна само на южноамериканските индианци, за които е имала
важно значение за изхранването им.
Лечебно
действие.
Богатото
съдържание на калиеви соли в бялата тиква определя
използването й като лечебно средство, стимулиращо сърдечната
и мускулната дейност, а също и кръвообращението. Съдържащите се в него
калциеви, фосфорни и магнезиеви соли активно участват в образуването на костите и особено на зъбите, поради което бялата тиква е особено полезна за деца и бременни. Наличието
на железни соли спомага за образуването на хемоглобина и затова то се
препоръчва не само за подрастващи, но и за възрастни, а тъй като кръвта
постоянно се обновява, е добро лечебно средство при анемии. Освен това желязото
и магнезият са съставни части на редица ензими, които регулират
обмяната на веществата. Поради високото съдържание на каротин в бялата тиква се препоръчва за профилактика
и лечение на хиио и авитаминоза .
Сварена или
печена тиква, както и натуралният сок от сурова тиква усилват перисталтиката на червата при хроничен запек, оказват благоприятно въздействие
при чревни възпаления (колит и др.). Натуралният сок действа и успокоително на
нервната система. Пектиновите вещества в бялата тиква спомагат
за намаляване съдържанието на холестерола в кръвта и затова
тя се препоръчва при атеросклероза и затлъстяване (за тази цел се предписват
разтоварващи"тиквени" дни). Освен това усилва диурезата, без да
дразни пикочния мехур, поради което се прилага с лечебна цел при болни с отоци.
Установено е, че притежава и антитоксично действие. Бялата тиква е диетична храна
при заболявания на черния дроб, бъбреците и при подагра.
Семената (семките) се използват срещу вътрешни
паразити - глисти и тении. Оказват също слабително и пикочогонно действие.
Няма коментари:
Публикуване на коментар